به گزارش خبرنگار مهر، در ابتدای این مراسم علیاکبر عبدالرشیدی مدیر خانه فرهنگ گویا گفت: فرشچیان کمال انسان است. او در کمال عرفان، تواضع و بزرگواری با کودکی 15 ساله سخن میگوید و درباره آثارش به او توضیح میدهد که گویی او یک مسئول، یک هنرمند بزرگ یا یک منتقد هنری است. ما در دهههای گذشته و حتی چند دهه آینده هنرمندی به بزرگی فرشچیان نخواهیم داشت و امیدوارم قدر این گوهرهای بیبدیل ایران را بشناسیم.
محمدعلی باستانی پاریزی سخنران بعدی بود که با اشاره به هنر نقاشی گفت: هنر فرشچیان بیمانند است اما شناخت کار و نقاشی او بیشتر ارزش این مرد بزرگ را مشخص میکند. روزی که دوربین عکاسی عرضه شد بسیاری تصور کردند بازار نقاشی به پایان رسیده است. زیرا تصور میشد آنچه نقاش با قلم و رنگ میکند، دوربین بهتر از آن را انجام میدهد. اما خیلی زود نقاشی با بهرهگیری از اختراع عکاسی حیات تازه یافت. زیرا نقاشی سالها طول تاریخ را پیموده و با تاریخ گره خورده است.
وی افزود: نقاشیهای چهلستون جزئیاتی را برای ما روشن میکنند که هرگز پنج کتاب تاریخ نمیتواند بخشی از آن را بازگو کند. خوشحالم میرباقری این آثار فرشچیان را گردآوری و چاپ کرده، زیرا بسیاری از آثار هنری بزرگان ما همچون کمال الملک امروز از بین رفته و از آنها اثری باقی نمانده است.
در ادامه این مراسم نماهنگ "آتش دل" با موضوع دوران کودکی و جوانی استاد فرشچیان پخش شد و عزتالله انتظامی در ادامه گفت: وقتی برای جشنواره فیلم نیویورک به این شهر رفته بودم، از کمال خرازی خواستم مرا به دیدن استاد فرشچیان ببرد. وقتی خدمت استاد رسیدم او با روی باز آثارش را به من نشان داد و با صبر و حوصله بسیار جزئیات آثارش را برایم بازگو کرد. بعد از اینکه خواستم با فرشچیان خداحافظی کنم، او کتاب آثارش را به من هدیه داد و من تا تهران این کتاب را در آغوشم حمل کردم.
وی در ادامه پیشنهاد کرد مجسمه بزرگ این یگانه هنر نقاشی ایران ساخته و جایی مناسب نصب شود. غلامحسن امیرخانی نیز درباره فرشچیان گفت: در برخی مجالس اعتبار و ارزش حاضرین در مجلس را هیچ حسابرسی نمیتواند مشخص کند که یکی از آنها این مراسم است. هنرمندانی بزرگ جمع شدهاند که همه سرمایههای این کشور هستند. اگر بخواهیم سلوک آثار فرشچیان را مثال بزنیم فقط میتوانیم از شعر مدد بگیریم، زیرا در تبلور شعر میتوان به سلوک فرشچیان رسید.
استاد خطاطی افزود: فرشچیان در چند دهه حضور در نقاشی در قله ایستاده که این نشاندهنده ذوق و هنر والای اوست. اما تنها کار فرشچیان این نیست. تحول در مکتب هنری نیازمند یک نسل و طی شدن زمانی طولانی است. اما گاهی یک هنرمند با قریحه خود کار نسل را انجام میدهد و طلیعهدار نسل بعدی میشود. فرشچیان سرمنشا تحول در مکتب هنری نقاشی ایرانی و راهگشای نسل بعد است. فرشچیان تخیل، معرفت و نقاشی ایرانی را با طبیعتگرایی غرب درآمیخته و هنری ارزشمند پدید آورده است.
در ادامه محمد استعلامی با اشاره به جنبههای عرفانی آثار فرشچیان گفت: آثار استاد فرشچیان پنجرهای گشوده به ابدیت است و این نشان میدهد نقاش فراتر از این دنیاست. در آثار فرشچیان واقعیت و خیال با هم حرکت میکنند. در این آثار نقاشی ایرانی از ایسمها گذشته و به یکباره به مدرن رسیده است. نقاشیهای فرشچیان تصویر مادی و رنگ نیستند. هر چند چشم، رنگ و قلم کار کرده و ارتباط نقاش با ابدیت آثار فرشچیان را آنگونه بدیع کرده که همه از آن لذت میبریم، اما شوقمان را نمیتوانیم وصف کنیم.
در ادامه مراسم روژان صادقی نوه علیاکبر صادقی نقاش پیشکسوت یکی از درسهای کتاب فارسی پنجم دبستان خود را با موضوع داستان کودکی فرشچیان برای حاضران خواند و پونه ندایی مدیر مجله شوکران نیز به شعرخوانی درباره فرشچیان پرداخت. اجرای موسیقی گروه "راز و نیاز" به سرپرستی و خوانندگی سالار عقیلی بخش بعدی مراسم بود و در ادامه مستند "عشقپرداز" با حضور پرویز پورحسینی، افسر اسدی و زیبا برفه برای حاضرین پخش شد.
مراسم تجلیل از استاد فرشچیان با رونمایی پنجمین کتاب آثار استاد ادامه پیدا کرد. این کتاب با حضور محمدحسین ایمانی خوشخو معاون هنری وزیر ارشاد، محمود دولتآبادی، سیدحسن صائب، یداالله کابلی، اسرافیل شیرچی، احسان میرباقری، حسن کیائیان، امیرخانی، باستانی پاریزی و استعلامی به درخواست فرشچیان توسط عبدالرحیم جعفری بنیانگذار انتشارات امیر کبیر رونمایی شد.
در ادامه فرشچیان ضمن تقدیر از برپا کنندگان مراسم گفت: چاپلین میگوید اگر 100 بهانه برای گریستن وجود داشته باشد 1000 بهانه برای خنده هست. امروز این مراسم این حرف چاپلین را به من ثابت کرد. در ادامه جمع حاضر از پدیدآورندگان پنجمین کتاب فرشچیان تقدیر کردند.
بر این اساس لوح فرشچیان به سیدحسن صائب و سیدحسین میرباقری و در ادامه تندیس سیمرغ فرشچیان به اسرافیل شیرچی خوشنویس کتاب، افشین صادقی گرافیست و محمد زمانیان، رها خواجهپور، پونه ندایی، محمود رسایی، محسن صادقی، جواد میرهاشمی، سعید یگانه و شهاب متین عوامل فنی کتاب اهدا شد. همچنین لوح تقدیر به یدالله کابلی و ناصر میرباقری اهدا گردید.
در ادامه مراسم خسرو احتشامی تابلو نقاشی خود و همچنین دبیرخانه چهرههای ماندگار هدایایی به رسم یادبود به فرشچیان اهدا کردند. مراسم با قرائت پیام سیدمحمد خاتمی توسط سهیل محمودی ادامه یافت. خاتمی در این پیام از اینکه نتوانسته در مراسم تقدیر از استاد فرشچیان شرکت کند عذرخواهی و دلیل آن را بیان کرده بود.
در پایان ایمانی خوشخو گفت: در آستانه ماه محرم هستیم و همانگونه که کتیبههای محتشم در تکایا استفاده میشود، تابلو عصر عاشورا فرشچیان نیز به شکلی جدید در حسینیهها قرار میگیرد. این نشاندهنده ارتباط مردم با آثار منحصربفرد استاد است.
نظر شما